Gekoelde aardbeiplanten
Met onze ‘gekoelde aardbeiplanten’ plukt u al in het eerste jaar de vruchten! Leverbaar vanaf maart t/m juni.
Wat zijn gekoelde aardbeiplanten?
Gekoelde aardbeiplanten (ook wel ‘frigo’ planten genoemd), zijn planten die in november/ december gerooid en handmatig gesorteerd worden op ons bedrijf. Door de lagere temperatuur en de korte dagen is een plant dan helemaal in rust. Daardoor kan hij ingevroren worden bij -1,5 graden C. We verkopen deze planten ‘uit de koelcel’ van maart t/m juni.
Twee sorteringen
Tijdens de oogst- en sorteerwerkzaamheden bij ons op het bedrijf maken we twee sorteringen in de planten. Dit gebeurt allemaal handmatig. Daarbij geldt, des te dikker het kopje van de plant, des te meer vruchten in het eerste jaar. We bieden u in onze webshop daarom keuze uit de ‘standaard planten’ en de ‘dikke planten’. Van beide planttypen plukt u al aardbeien in het eerste jaar, echter van de dikkere planten iets meer.
Alle rassen uit het overzicht zijn leverbaar als gekoelde plant.
Bepaal zelf het oogst tijdstip!
U kunt gekoelde aardbeiplanten van maart t/m juni planten. Op deze manier bepaalt u in het eerste jaar zelf wanneer u kunt plukken. Wilt u bijvoorbeeld begin augustus aardbeien plukken van de junidrager ‘korona’? Plant dan begin juni een gekoelde plant.
Let op! Het tweede jaar zal deze plant gewoon zijn vruchten in juni geven. Daarbij is er wel een onderscheid tussen ‘vroege’ en ‘late’ junidragers.
Hoe ziet een gekoelde plant eruit?
Een gekoelde aardbeiplant is niets meer of minder dan een rhizoom (kop van de plant) en een mooie lange wortel. Het blad is er bij ons op het bedrijf allemaal afgesneden omdat een aardbeiplant het in het voorjaar toch moet hebben van zijn nieuwe bladeren. Ieder jaar weer horen wij van onze klanten dat ze het zo onvoorstelbaar vinden dat er van deze planten na 10 weken aardbeien geplukt kunnen worden. Een mooi proces ook om te volgen met kinderen of kleinkinderen.
Op de foto ziet u twee frigo aardbeienplanten van het ras ‘Sonata’. De linker plant is een standaard plant en de rechter een ‘dikke’ plant, zoals hierboven uitgelegd.
Bekijkt u ook eens ons filmpje over het rooien en sorteren van de frigoplanten: flimpje rooien planten