Tips groentetuin

Wanneer planten

Over het planttijdstip van aardbeiplanten bestaat soms wat onduidelijkheid. Wij hopen dit hier voor u op te helderen. In principe zijn er 2 tijdstippen van planten: in augustus & september met verse planten of in het voorjaar met de zogenaamde gekoelde planten.

 

Planten met verse aardbeiplanten: augustus & september

 

Verse aardbeiplanten koopt u bij ons in de maanden augustus en september. Deze planten vragen na het planten wel de nodige verzorging en dan gaat het met name om de watergift.

Deze planten leggen van september tot oktober hun bloemen aan voor het volgende jaar. In deze maanden wordt dus de productie al bepaald! Daarom is planten of verplanten in deze maanden dus niet meer aan te raden. Dit kost opbrengst voor het volgende jaar.
Vervolgens hebben deze planten in de winter de kou periode nodig. Zonder een kou periode blijven de blad en bloemstelen kort en is de kwaliteit van de bloemen (de uiteindelijke vruchten) minder.

Van deze, in augustus/september geplante verse aardbeiplanten, wordt het eerste jaar direct een flinke oogst gehaald.

 

Planten met gekoelde aardbeiplanten: maart t/m juni

 

Gekoelde aardbeiplanten worden steeds populairder. Deze aardbeiplanten worden door de professionele kwekers in december geoogst als de plant helemaal in rust is. Vervolgens worden ze bewaard in een vriescel bij -1. Eenmaal uit de cel geven deze planten na 10 weken al aardbeien. Ze kunnen geplant worden van maart t/m juni!

De teelt met gekoelde aardbeiplanten biedt een aantal voordelen:

  • eenvoudiger na planten, ze slaan sneller aan dan verse planten
  • ze staan minder lang, waardoor de kans op ziektes een stuk kleiner is
  • door later te planten kan spreiding in de pluk gecreëerd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *